Spela multiplayerspel på mobilen

För den oinvigde kan det framstå som väldigt ensamt att sitta och spela dataspel men faktum är att det finns en hel, social värld på nätet som ger glädje och sällskap åt många. Beroende på vilket spel som spelas finns det flera sätt att interagera med andra på, exempelvis genom att spela schack mot en person eller att gå med i ett lag för att ta en flagga.

Det är också väldigt populärt med så kallade “open world”-spel där du loggar in i en enorm värld där du ska samla resurser, utforska platser och utföra olika uppgifter. Du spelar ensam men eftersom det finns hundratals andra spelare från jordens alla hörn träffar du på dem under spelets gång och ni kan chatta, samarbeta eller tävla mot varandra. Med en bra mobiltelefon kan du ha kul med människor från hela jorden medan du pendlar, köar eller väntar på att maten ska bli klar. För optimal spelarupplevelse kan du passa på att hitta mobiltelefon Black Friday där du kan skaffa modeller du annars kanske hade tyckt var lite för mycket för plånboken.

De första dataspelen för fler än en spelare

De allra första dataspelen som hade så kallat multiplayer mode, eller flerspelarläge, var rudimentära spel som Pong, ett tennisspel på 1970-talet med två små plattor och en prick som flög över skärmen. Det här var länge bland det mest spännande som fanns och ingen hade nog kunnat gissa vilken nivå dataspelen skulle hamna på bara några årtionden senare. På Tekniska Museet i Stockholm kan du se en utställning om Pong och ännu äldre datorspel och hur spelvärlden utvecklats genom tiderna. I samband med att mobiltelefonen blev allt mer utbredd passade spelutvecklare på att göra spel i miniformat som snabbt blev populära. De allra första mobiltelefonerna var som stora tegelstenar och hade ingen skärm, men på 1990-talet var de tillräckligt lätta att hantera för att ta med i fickan och deras små skärmar tillät spel som Snake från 1997, där ett streck växte sig allt större allteftersom du styrde det att äta upp prickar.

Bra mobiltelefonspel med multiplayerfunktion

Idag ser mobilspelen helt annorlunda ut: de är färggranna, har snygg grafik och är snabba. För fler än en spelare finns det flera olika genrer att välja bland. Gillar du att ta det lugnt och koppla av med ditt spel kan du till exempel välja ett schack- eller kortspel där du kan utmana vänner eller personer på andra sidan jordklotet. Under pandemin blev det allt vanligare med äldre spelare, och det blev ett gyllene tillfälle för far- och morföräldrar att umgås med barnbarnen via dataspel. För lite mer adrenalinhöjande spel finns det roliga och omåttligt populära spel med flerspelarläge för mobilen som till exempel PUBG, PlayerUnknown’s Battlegrounds, där 100 personer ska överleva på en ö och du kan bilda lag med andra spelare för att klara dig. Är du ett fan av kampsporter är Mortal Kombat ett kul alternativ, och spelet är särskilt enkelt för mobilen då det har bra pek-kommandon för din touchskärm. Gillar du att bygga finns det spel som låter dig skapa hela världar och städer. Minecraft har nästan fått kultstatus och låter dig spela både ensam eller med andra på mobilen och Fortnite kombinerar action med byggande. Det utvecklas ständigt nya spel och genom att välja en kvalitativ telefon kan du alltid se fram emot att prova på det allra senaste.